Diensten

KI Station Ekwi heeft een indrukwekkend gamma van hengsten beschikbaar van alle Europese stamboeken. Contacteer ons voor meer informatie.

Door onze centrale ligging hebben we vers gekoeld sperma beschikbaar van een groot aantal hengsten uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Sperma wordt ’s morgens opgevangen en komt in de namiddag op ons KI station aan; 7 dagen op 7 (zaterdag en zondag inbegrepen) van 14 februari tot eind september.

Ons modern laboratorium is nationaal gecertificeerd (NV16/03). Wij staan ter beschikking voor de begeleiding van probleemmerries, inseminatie met diepvriessperma of diep intra-uteriene inseminatie.

Voor meer informatie aangaande het begeleiden en insemineren van uw merries met vers of diepvriessperma contacteer vrijblijvend dierenarts Koen Wijndaele.

Indien u de tijd of de ervaring ontbreekt om uw hoogdrachtige merrie dag en nacht te “bewaken”, dan kan u bij KI Station Ekwi terecht voor een intensieve opvolging en vakkundige begeleiding tijdens de geboorte van uw veulen. De hoogdrachtige merrie wordt via het ‘foal alert system’ continu bewaakt.

Het pasgeboren veulen wordt door de dierenarts onderzocht en krijgt de “veulenspuit” toegediend. Om de goede gezondheid van het opgroeiend veulen te waarborgen wordt de aanwezigheid van voldoende antistoffen in het bloed gecontroleerd 24 uur na de geboorte (zogenaamde passieve immuniteit die via de biestmelk van de merrie aan het veulen wordt doorgegeven). Wanneer de antistoffentiters van het veulen te laag blijken dan kan er zonodig hyperimmuun plasma toegediend worden aan het veulen als bijkomende bescherming tegen besmettelijke ziekten.

Opmerking: Tarief veulenbegeleiding is exclusief veulenspuit.

Met embryo transplantatie bedoelt men het verwijderen van het jonge embryo uit de baarmoeder van de donormerrie en dit overplanten in de baarmoeder van een draagmerrie. Het embryo gaat zich dan verder ontwikkelen in deze draagmerrie en wordt na de geboorte ook verder opgekweekt door deze draagmerrie.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? Vooreerst, moet de donormerrie gedekt of geïnsemineerd worden door een hengst van uw keuze. Het verwijderen van het embryo uit de baarmoeder van de donormerrie (embryospoeling) gebeurt 7 of 8 dagen na de eisprong (ovulatie). De embryospoeling gebeurt bij de staande merrie, eventueel onder lichte sedatie afhankelijk van het karakter van de merrie. Een steriele sonde (soepele silicone buis) wordt voorzichtig doorheen de vagina en baarmoederhals tot in de baarmoeder gebracht en vervolgens wordt de baarmoeder met een aangepaste vloeistof gespoeld, vandaar de term “embryospoeling”. Het embryo is nog heel klein (minder dan 1 millimeter in diameter) en kan nog niet met het blote oog waargenomen worden. Het zoeken en manipuleren van het embryo gebeurt dan ook onder de microscoop in een nette ruimte (lab). Het embryo wordt vervolgens klaargemaakt voor transport naar een gespecialiseerd ET center. Het transport van het embryo gebeurt door een gespecialiseerde firma en heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het embryo. De overplanting van het embryo in de draagmerrie lijkt sterk op een inseminatie met diepvriessperma. Het embryo wordt in een rietje geplaatst dat vervolgens in een embryotransplantatie pipet geplaatst wordt en dan via de vagina en baarmoederhals tot in de baarmoeder van de draagmerrie. Eenmaal overgeplant in de draagmerrie gaat het embryo ongestoord verder groeien tot aan de geboorte. De keuze van de draagmerrie is heel belangrijk voor het slagen van de transplantatie, het goede verloop van de dracht en de opgroei van het veulen.

Het succes van embryotransplantatie en het aantal veulens van eenzelfde donormerrie dat in hetzelfde jaar geboren worden, hangt in heel grote mate af van de vruchtbaarheid van de donormerrie en de hengst. Het slagingspercentage bij het overplanten van een embryo is vrijwel constant, met 80 % kans (16 dagen dracht) dat de draagmerrie drachtig is na overplanten van een embryo. De kans dat een donormerrie een embryo produceert is echter veel minder voorspelbaar en varieert tussen 0 en 80% afhankelijk van de vruchtbaarheid van de donormerrie en de gebruikte hengst. De productie van embryo’s is en blijft dus de moeilijkste en beperkende stap in het hele gebeuren. Er moet echter nog met een verlies van 12% van embryo’s rekening gehouden worden tussen de 14 dagen dracht en 45 dagen, wat een verschijnsel is dat ook bij een normale dracht waar te nemen is. Dit betekent dat de kansen op een drachtige draagmerrie per cyclus of embryospoeling ongeveer 33% zijn, of met andere woorden, dat er gemiddeld 3 embryospoelingen nodig zijn om een veulen te produceren.

Dankzij de techniek van embryotransplantatie is het mogelijk meerdere veulens per jaar van dezelfde merrie te fokken, en hoeven sportpaarden hun sportcarrière niet te onderbreken. Embryotransplantatie wordt ook vaak gebruikt om medische redenen, als de donormerrie bijvoorbeeld niet in staat is zelf nog een veulen te dragen , of een verleden heeft van herhaaldelijke abortus.

Sperma afname hengsten. Het collecteren van sperma gebeurt door de hengst op een kunstmerrie of fantoom te laten springen. Hiervoor beschikken wij over een speciaal ingerichte dekruimte voorzien van anti-slip vloer zodat de afname op een veilige manier kan verlopen.

Tarieven (prijzen excl btw, betaling dient ten laatste te gebeuren bij het afhalen van de merrie en kan cash of via bancontact):

Merries

1. Merriebegeleiding

– opvolging voor KI met vers sperma: 87.50 euro per cyclus.
– opvolging voor KI met diepvries sperma: 150 euro per cyclus.

Prijzen zijn exclusief medicatie, vulvoplastie, spoelen en de transportkosten van het sperma. Indien meer dan twee cycli nodig zijn vooraleer de merrie drachtig geraakt , worden er geen extra opvolgingskosten aangerekend.

2. Embryowinning

– spoelen van donor merrie: 200 euro per spoeling (excl. Transportkosten naar transfercentrum)

3. Embryobewaring

– invriezen van een embryo: 400 euro per gevonden embryo

4. Transfer van diepvriesembryo op ons station gewonnen

– ontdooien en transfer naar draagmoeder: 150 euro

5. Transfer van ICSI embryo

– ontdooien en transfer naar draagmoeder: 200 euro

6. Opvolging van donormerrie voor embryotransfer

– cfr merriebegeleiding afhankelijk van type sperma, voor embryotransfer wordt in de begeleiding enkel per cyclus gewerkt, ook met een maximum van 2 cycli indien er geen embryo gevonden wordt.

7. Opvolging van een door de klant ter beschikking gestelde draagmoeder

– 150 euro per cyclus (excl. medicatie en vulvoplastie)

8. Huur draagmoeder

– voor de transfer van een diepvriesembryo kan bij ons een geschikte draagmoeder gehuurd worden voor 2800 euro ( exclusief verzekering voor sterfte draagmoeder en abortus). Dit bedrag dient betaald te worden bij afhalen van de merrie op 45 dagen dracht.

9. Geboortebegeleiding

– normale vaginale geboorte 300 euro (excl. veulenspuit, bijkomende handelingen aan merrie of veulen, antistoffenbepaling)

Hengsten

Sperma afname hengst:

– 60 euro per sprong
– 25 euro voor verdunnen en verzendklaar maken
– 15 euro per extra begonnen kwartier

Dekgelden

– gelieve hiervoor telefonisch contact op te nemen!
– bijna alle commercieel verkrijgbare hengsten zijn bij ons beschikbaar!

Dierenarts Koen Wijndaele:  0473/76 69 14

Stalgeld:

Merrie zonder veulen 12 euro per dag, met veulen 14 euro per dag.

AANSPRAKELIJKHEID:

De fokker/merriehouder (MH)/hengstenhouder (HH) die een paard aanbiedt bij KI station EKWI (vertegenwoordigd door dierenarts Koen Wijndaele), met het oog op het uitvoeren van een merriebegeleiding (MB), embryotransfer (ET), sperma-afname of geboortebegeleiding (GB) verklaart zich akkoord met volgende algemene voorwaarden geldend bij KI Station EKWI:

De MH wordt geacht in kennis te zijn van de risico’s die onlosmakelijk verbonden zijn met het uitvoeren van een MB, ET, sperma-afname of geboortebegeleiding. Concreet kan KI Station EKWI of haar uitvoerende dierenartsen op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor volgende voorvallen:

*Het niet drachtig geraken van de aangeboden merrie.

*Het afsterven van embryo’s bij (draag-)merries.

*Het (uitzonderlijk) drachtig blijven van een donormerrie waarop embryowinning is toegepast in kader van ET.

*Het zich voordoen van gedragsstoornissen bij draagmerries die ter beschikking zijn gesteld door KI Station EKWI.

*Letsel of overlijden van merrie, hengst of veulen terwijl deze gestald staat bij KI Station EKWI of tgv handelingen die vereist zijn voor het uitvoeren van een ET, MB, sperma-afname of geboortebegeleiding.

*schade, ziekte of letsels aan mensen, dieren en transportmiddelen als gevolg van hun opname en diergeneeskundige procedures (MB, ET, inseminaties, sperma afnames, geboortebegeleiding en andere diergeneeskundige handelingen). Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar zich hiervoor te verzekeren.

De paarden worden gestald voor rekening van en uitsluitend op risico van hun eigenaar. Kosten voor MB, ET en GB dienen voldaan te worden bij eerste aanbieding van de merrie bij ki station EKWI. Eindafrekening dient te gebeuren ten laatste bij afhaling van het paard. Indien nodig worden de hier gestalde paarden behandeld op rekening van de eigenaar, ook indien de eigenaar niet te bereiken is.

Hengsten gestald op het station ter dekking

Corvet: Cornet Obolensky x World way x Quite Easy I

https://www.horsetelex.nl/horses/pedigree/727998/corvet

Dekgeld: 850 euro excl 6%btw, levend veulen garantie

Royal Red van het Lindenhof: Tangelo Van De Zuuthoeve x Kannan x L.B. Eagle Eye

https://www.horsetelex.nl/…/royal-red-van-het-lindenhof

Dekgeld: 650 euro excl 6%btw, levend veulen garantie

Vivanabis: Vivant x Canabis Z x Baloubet Du Rouet

https://www.horsetelex.nl/…/pedigree/2087561/vivanabis-ps

Dekgeld: 650 euro excl 6%btw, levend veulen garantie

Skittel D’Ekwi: Contendro I x Kannan x Prince Balou

https://www.horsetelex.nl/…/pedi…/2190480/skittel-d-ekwi

Dekgeld: 650 euro excl 6%btw, levend veulen garantie

Vintage: Vagabond De La Pomme x Numero Uno x Lord Pezi

https://www.horsetelex.nl/horses/pedigree/2175967/v

Dekgeld: 650 euro excl 6%btw, levend veulen garantie

Mumbai: Diamant De Semilly x Nabab De Reve x Chin Chin

https://www.horsetelex.nl/horses/pedigree/1692953/mumbai

Voor meer info contacteer Koen Wijndaele

Indigious: Prodigious x Indication – Super Arnie

https://www.starbreeding.be/hengsten/